En lektion i svenska :)


Publicerat den: 2008-06-04 [06:28:17]

Hittade denna sköna lektion i svenska.

Lektion 1: »Är du på eller i«

Du åker buss och får ett samtal från arbetsgivaren där du sökte jobb förra veckan.
Du säger: - Eee, hej jag sitter i bussen.
Fel. Svenskar sitter "på" bussen,
du måste bete dig som en svenne om vill ha en chans att komma på arbetsintervjun.

· Du kliver på bussen, så det betyder att du är på bussen.

· Du är i bilen.

· Du är i tunnelbanan.

· Men du är på bussen.

Hur är det när man befinner sig i olika rum då? Du kan säga att du är i de flesta rum. Men säg aldrig att du är i toaletten. Svenskar tycker då att du är i toalettstolen och dyker efter guldfiskar.
Blattar däremot kan tycka att toalett även är ett rum. Men glöm inte att du vill ha det där jobbet, så det är bara att lära sig det här utantill. När och hur ska man veta att man är "på" eller "i" då? Det vet man inte. Om det fanns en logisk förklaring så hade vi löst den stora gåtan. Det är därför den här språkskolan behövs. Plötsligt får du batteritorsk på bussen och mobilen stängs av. Så du måste komma på en smörig förklaring till the boss. Och då kommer vi till det svåra: Min eller mitt batteri? Hur ska du förklara att din nalle stängdes av?

www.gringo.se


Kommentarer
Postat av: Anonym

God efter middag snäckan...Hoppas att allt är bra med dig och du har haft en bra dag..ska snart åka till jobbet,,mindre skoj,men snart helg,,,ha en skön kväll..kram kram

2008-06-04 @ 15:23:57
URL: http://blondis81.blogg.se/
Postat av: Sofia

Det finns olika sätt att använda på/i framför stadsdelar i olika städer. Här i Västerås säger man alltid att man bor "på Bäckby" osv. Medans man i min gamla hemstad Södertälje säger "i Ronna" etc. Undrar vad som styr det?

2008-06-05 @ 15:17:42
Postat av: Anonym

Sofia: hahaha ja - det beror nog mycket på vart i sverige man bor. Och så kanske vem det är man pratar med :) Jag älskar att läsa gringo tidningen :)

2008-06-05 @ 16:24:15
URL: http://caitlin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin