Undersökningen närmar sig...Hypofysskiten.


Publicerat den: 2008-10-03 [20:49:10]





Och då kan jag inte låta bli att googla lite. Fasen vad vi googlar nu för tiden...
Hur som. Här kommer lite info om det jag har i skallen. Jag borde tacka och bocka att det bara är en hypofysklump - eller hur. Här ska man ju vara positiv med allt som sker. Vi ska försöka lära oss av allt som sker i detta liv. Hoppas verkligen inte att jag ska behöva drabbas av något värre för att försöka intala mig om hur underbart livet egentligen är... För det är lätt att falla ner i ett negativt tänkande. När dagen varit sur och konstig så kan vi lätt bli ledsna, trötta och tänka negativt. Fast varför ska vi det för??? Istället förösker jag tänka så här:
Vad har jag?
♥Jag har en underbar make och en underbar mamma, pappa och vovvsing..
♥Jag har ett underbart hem att komma hem till. I mitt hem är jag avslappnad och mig själv.
♥Jag orkar träna. Jag orkar plugga. Jag orkar jobba. Jag orkar vara Teddy för det mesta.
♥Ekonomin har aldrig sviktat. Det är bara jag som kan avgöra detta och jag avgör att det inte kommer att göra det.
♥Bra vänner har jag. De är få. Men de är bra.
♥Framtidsplaner finns. Så varför vara tveksam...?
Visst kan man få vara ledsen och negativ då och då men det gäller att ta vara på allt bra som finns i detta liv. Nu får jag därmed nypa mig i armen varje gång sura Teddy sätter igång. För sura Teddy verkar dyka upp lite väl för ofta nu för tiden. Och jag är ingen sur person i vanliga fall.

Hypofystumörer




 

Hypofysen eller undre hjärnbihanget är en liten körtel som sitter på undersidan av hjärnan. Den påminner i form och storlek om en mycket liten lök och den har ungefär samma vikt, bara 0,6 gram.

Hypofysen styr viktiga delar av kroppens hormonsystem. Den tillverkar och utsöndrar flera hormoner som i sin tur stimulerar andra körtlar i kroppen att börja tillverka sina speciella hormoner.

Oftast leder en tumör i hypofysen till att produktionen av något hormon ökar onormalt mycket. Symtomen är då mycket varierande och beror på vilket hormon som tillverkas av tumören. Hormonet prolaktin ger exempelvis mjölkproduktion och utebliven mens. Ökad produktion av tillväxthormon leder till akromegali då t ex händer och fötter kan börja växa. Ett annat hormon gör att kroppen ökar sin tillverkning av kortison. Det resulterar i viktökning, högt blodtryck och hudförändringar. Det är också vanligt med synbesvär när man drabbats av en hypofystumör.

Det finns också hypofystumörer som resulterar i brist på hormoner. Symtomen kan då vara trötthet och huvudvärk.

De flesta tumörer i hypofysen växer långsamt. De ger mycket sällan upphov till metastaser. Vid misstanke om tumör i hypofysen ställs diagnosen vanligtvis med hjälp av röntgenundersökning och analys av patientens hormonproduktion. Inför operation undersöks dessutom hypofysen i magnetkamera och datortomografi. Ibland görs också kärlröntgen.

Små tumörer i hypofysen, det vill säga mindre än 10 mm, behöver ofta ingen behandling om de inte ger några symtom. Däremot följs de noga genom regelbundna läkarbesök.

Tumörer som är större än tio mm brukar däremot i de flesta fall kräva någon behandling. Vid vissa hypofystumörer ges i första hand ett läkemedel som ofta krymper tumören och minskar hormonproduktionen. Effekten finns bara så länge patienten tar medicinen. Därför är operation ibland första alternativet.

Vid andra typer av hypofystumörer finns inget effektivt läkemedel och i de fallen opereras tumören bort.

Om inte hela tumören kan tas bort kompletteras operationen med

strålbehandling. Vid återfall ges också strålbehandling och om patienten inte bedöms klara en operation.


Kommentarer
Postat av: Nathalia

Mycket bra skrivit

Krammis gumman.

2008-10-03 @ 23:28:39
URL: http://nathalias.blogg.se/joakimsstoltafru
Postat av: Jenny

Hej.

Bra skrivet, som vanligt av dig.

Trevlig Kväll / Kram

2008-10-03 @ 23:46:26
URL: http://aikmansgirl.webblogg.se/
Postat av: Angel

Gumman då,inte rättvisst att du ska behöva slåss mot 2 så jobbiga saker :( jag hoppas allt går bra och du snart är frisk på alla sätt och vis

2008-10-04 @ 09:10:53
URL: http://angelnr1.blogg.se/
Postat av: Anonym

Godmorgon snäckan..Allt bra med dig denna lördag? Ha en skön lördag.krammar

2008-10-04 @ 10:45:10
URL: http://blondis81.blogg.se/
Postat av: Fru Evelina

usch det är så hemskt att du måste drabbas! MEN, jag tror inte många hade klarat av det lika bra som du!!! Hoppas, hoppas allt löser sig till det bästa!!



kram

2008-10-06 @ 13:16:43
URL: http://evelinas.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin