Om graviditet & krämpor.


Publicerat den: 2009-11-04 [21:03:33]






Jag läste en intressant artikel i aftonbladet idag. Om graviditet och HP ( havandeskapspenning). Artikeln handlade just om att många gravida har blivit beviljade HP pga en del problem som de har/haft under sin graviditet som gör det omöjligt att arbeta. Detta är väldigt intressant.
Graviditet och barnafödande är ju en del av vardagen.
Vi kvinnor har fött barn i alla år och att bli föräldrarar är något de flesta önskar att bli.
Att få vara hemma pga foglossning, illamående, trötthet eller andra graviditetsbekymmer har inte alltid varit en självklarhet. HP skivs vanligvis ut till kvinnor som har ett tungt arbete - dvs FYSISKT TUNGT arbete. Inte psykiskt. Vilket för med sig att många kvinnor tvingas arbeta in i det sista fastän det är tungt och leder till att man kanske inte hinner förbereda sig till att bli mamma.
Jag tycker att det är bra att denna artikel skrevs.
Dels eftersom jag anser att man inte borde endast se till graviditeten utan just problemen/sjukdomen som man kan få under en graviditet. En människa som INTE är gravid får ju sin sjukpenning beviljad och då borde det vara en självklarhet för en gravid att också få detta.

Men då kommer vi till andra tankar & funderingar som jag gått och grubblat på länge. Något som jag inte är ensam. Jag tycker dock det är viktigt och tål att tänkas på. Ni gravida/mammor får gärna komma med tankar och förslag.

1. Det går faktiskt inte att förbereda sig på att bli föräldrar. 
Mina tankar: Vi kan få gå på föräldrarkurser varje dag om det så krävs. När förlossningen väl sätter igång så är babblet om lustgas, ammning och föräldrarskap - som bortblåst. Föräldrarrollen är något som får växa fram med tiden. Bra dock att sådana små förberedelsekurser finns att få.



2. Det går inte att bedöva allt i denna värld. Och graviditet är ingen sjukdom.
Mina tankar: RÄTT!!!! Jag tycker också att graviditet INTE är en sjukdom. Kan man jobba så ska man jobba. Fogar. Det hemska trycket ner. Illamåendet. Tröttheten. Ja - you name it. Det HÖR dit. Så är det när man är gravid. Kroppen förändras och man blir aldrig mer den samma. MEN - det finns undantag. Det finns kvinnor som mår väldigt dåligt att sin graviditet och då borde även hjälpen finnas där utan att de ska behöva oroa sig om Försäkringskassan kommer att bevilja HP eller inte.


3. Hur mycket ska mannen behöva ta????
Mina tankar: Här är en fråga som ligger mig varmt om hjärtat. Jag tycker attdet blir såååååå stor fokus på just mamman, magen och barnet - att den stackars karln glömms bort. Många gånger blir de som bortblåsta och de märker man när de står och trycker i ett hörn under förlossningen. Mamman och barnet kan hamna lite i en rosaskimmrande bubbla med mannen utanför.
Eller så är den stackars mannen TVUNGEN att vara med på förlossningen att han till slut har tunghäfta och har fått men för livet :/ Hur mycket ska mannen behöva ta då? Är han TVUNGEN att vara med på förlossningen - fastän han absolut inte vill?

Jag tycker att det nästintill är en självklarhet att man har sin älskade vid sin sida. Han kommer/är är ju det bästa stödet under förlossningen. Vi blåklädda morskor kommer och går och glömms därmed av fort. Men minnet av mannen förblir. DOCK anser jag att det finns en del män - precis som en del kvinnor som ABSOLUT INTE vill genomgå en vaginalförlossning. Då kan det vara bra både för mannen och kvinnan att någon annan är med just under barnafödandet. Det är ju inte skoj att ha en man som får panik under förlossningen och också behöver vård och omsorg. Då kan det vara betryggande för kvinnan att han väntar utanför.
 


4. Vi kvinnor bär på ett barn. Det är tungt. Man är trött som ett as och inga hormoner är på plats. Vi är hemma de sista veckorna och snart är det dags att bli mamma.
Mina tankar:
Ush - det är sååå tungt det sista. Magen är stor. Barnet böckar om plats där inne och det trycker så in i helvete neråt. Kvinnan går förmodligen hemma de sista veckorna och mannen fortsätter att jobba heltid. Hur mycket borde det vara självklart att han gör hemma då han kommer hem efter sin arbetsdag?
Är det en självklarhet att han dansar omkring med moppen och dammsugaren samtidigt som han steker färs i pannan eller borde kvinnan göra detta nu när hon går hemma? Hon är ju trött.
Jag tycker att ansvaret borde delas på även här. Ibland är det mannen som är pigg - och andra dagar är det  kvinnan som är det. Tröttheten kommer man ändå INTE ifrån eftersom ingenting blir någonsin som det var innan.
Trött är man det sista och trött kommer man att vara sedan när barnet har tittat ut.
Ammar man så kanske man inte får sova nattetid och har man ett kollikbarn som skriker otrösligt så kan hela dagen gå åt till att vagga och bära.
Man BEHÖVER INTE alltid dammsuga 3 gånger i veckan.


5. Samlivet efter förlossningen. Ansvaret hemma... 
Mina tankar:
Mycket viktigt att komma ihåg att det var ni två i början. Visst är det mycket att smällta den första tiden som föräldrar och barnet tar och FÅR ta mycket av eran tid. Men kom ihåg varandra och lusten ni kände för varandra innan ni blev föräldrar. Rosenskimmrande behöver det absolut inte vara efter att ni kommit hem med eran bäbis - MEN SÅ ÄR DET. Det får lov att vara så!!!
Glöm inte det och glöm ej varandra.
Ansvaret hemma då?
Jag tycker fortfarande att man kan försöka dela på det. MEN om mannen ska upp vid 05 och jobba hela dagen så kanske det inte är sååååååå enkelt för karln att gå upp nattetid för att byta blöja. Dvs. Dela så ofta ni kan.



Vad tycker ni mammor/pappor om detta inlägg?
Jag tycker att dessa frågor är viktiga.
Det är så lätt att att ENDAST FOKUSERA på sin förlossning och på det fina nya livet att man glömmer av detta som man inte pratar om så ofta.
Jag kommer nog att vara en barnmorska som tänker på pappan lika mycket som mamman. Han blir ju också förälder. Han blir pappa. Och hon blir mamma.




Kom gärna med förlsag och tankar.


Kommentarer
Postat av: Saannis Fru & Blivande Mamma

Jag tycker det är väl kloka ord ifrån dig och håller med om i stort sett det mesta :) Klart att båda ska ha delat ansvar även fast man är gravida. Sen är det såklart lite beroendes på hur situationerna ser ut. Vi kör ju så att den som är hemma (ledig) får se till att det är städat iallafall så det ser någolunda snyggt ut. Städa behöver man som tur är inte göra varje dag. Jag tror det är viktigt att kompromissa i vissa situationer och att man får inte glömma att mannen ska bli pappa. För min del känns det underbart att han vill vara med vid förlossningen och finnas som stöd oavsett vad som händer.



Jag har även en fråga till dig ang vaccineringen om den nya influensan. Skulle du rekommenderar en gravid kvinna att vaccinerar sig? Ja/Nej varför? Vet du eller om du har hört att det kommer ge barnet ett visst skydd eller kan barnet ta skada av vaccinet? Det är nämligen så att jag ska vaccinerar mig eventuellt nästa tisdag (har en tid inbokad), men jag är rätt kluven i frågan då jag främst tänker på barnet. Är tacksam för svar!



Kramar

2009-11-04 @ 23:05:30
URL: http://metrobloggen.se/saanniscarlos3
Postat av: Mina

God kväll söta..Riktigt bra skrivet av dig..Håller med i allt du skriver här..Man ska dela på allt om man kan & det kan man om man vill..Man är två om detta..Ha en skön kväll.kram kram

2009-11-04 @ 23:12:07
URL: http://blondis81.blogg.se/
Postat av: Frida

Jag tycker det är jättebra att du kommer att försöka att även fokusera på pappan. För som sagt så är man ju TVÅ om att bli föräldrar! Att pappat ofta glöms bort är något jag tänkt på och stört mig otroligt mycket på under min graviditet. Jag började gå på mina MVCbesök själv då han endast kände att han inte hade något där att göra ( mer än att vara stöd åt mig). Jag menar man kan ju ändå fråga den blivande pappan hur han känner sig någon gång emellanåt. På förlossningen upplevde vi dock att han fick vara delaktig, men till och med nu när barnet har kommit och vi är på BVC så vänder sig sköterska och läkare till mig när de ska fråga hur dottern mår, visst är det lustigt?



I övrigt håller jag med dig om att dela ansvar, men det är svårt det där med hushållssysslorna och trötthet. Den ena jobbar och är trött när han kommer hem, den andra är hemma hela dagarna men " jobbar" dygnet runt med bebisen och är också trött. Det är lätt att det blir en konflikt om vem som är tröttast och vem som BORDE göra sysslorna. Jag är mitt upp i det nu och det blir en hel del onödiga bråk kan jag lova. När man är trött är ju inte humöret riktigt på topp heller. :) Det kanske är så också att man måste inse att det inte alltid kan vara rättvist och försöka förstå hur den andra har det också. Jag själv kan lätt bli bitter när jag ser honom gäspa och tänker att han vet inte vad trötthet är, jag har varit uppe 7 gånger inatt osv... blev mycket svammel nu känner jag, haha. Du blir nog en bra barnmorska iallafall! kram

2009-11-04 @ 23:58:20
URL: http://fantastiskafrida.blogg.se/
Postat av: Angel

Va bra skrivet gumman

2009-11-05 @ 06:32:57
URL: http://angelnr1.blogg.se/
Postat av: Fine

det du skriver är så sant Teddy. Sen vet man inte om all ens logiska förnuftstänkande är som bortblåst när man är en tjock flodhäst och hormonstinn.

Men har man en bra relation innan som man vårdat och just att man har pratat om dessa ämnena god tid innan har man förhoppningsvis större förutsättningar för att som ett gemensamt team klara av alla prövningar som en graviditet, förlossning och föräldraskap innebär.

2009-11-05 @ 09:01:40
URL: http://fine.webblogg.se/
Postat av: Mina

Godmorgon söta du..Hoppas att du får en skön torsdag & snart är det helg..Är du ledig då eller? Ja nu går tiden snabbt för mig & min prins snart är han hos oss..ska bli så underbart att bli mamma & sköta om denna söta prins :) kram kram

2009-11-05 @ 10:07:39
URL: http://blondis81.blogg.se/
Postat av: sandra

Intressant inlägg.!

Som du skriver kan man aldrig veta vad man väntar sig av sin graviditet, förlossning och sitt liv som förälder. Man får växa in i det.



Att pappan ses som en självklarhet att ha med på förlossningen är nog inte alltid bra. Har sett flera pappor som är gröna i ansiktet. Samtidigt skulle jag bli sjukt besviken om anders inte av någon anledning ville vara med på förlossningen. Eftersom han är min närmsta vill jag ju ha med mig honom för att känna stöd. Hela graviditeten går man "själv" och förlossningen är på nått sätt första verkliga mötet med barnet för pappan. Eftersom vi mammor inte ha något val och måste föda på ett eller annat sätt och många är rädda tycker jag att pappan ska ha GODA själ för att inte behöva vara med på förlossningen. Lite får han allt tåla, för det måste ju kvinnan...



Om att dela lika under graviditeten och efter... Ja jag har hittils haft toppen graviditeter. Visst är man sjukt trött i början och tung i slutet, men jag har gjort det jag kunnat och orkat och anders det han kan. När jag var hemma i slutet städade och lagade jag mat mest och eftersom Elina varit världens snällaste unge har varken jag eller Anders behövt vara uppe på natten något och jag har oftast haft tid till att laga mat till familjen när han kommer hem från jobbet, men inte alltid.

Ska bli spännande att se hur det blir nu när man redan har en liten att ta hand om. I början av denna graviditeten var jag sjukt trött och eftersom man hade elina att ta hand om kunde man inte lägga sig och vila försän anders kommit hem. Tur att tröttheten går över iaf...



Puuuuuuss på dig, snart ska jag åka till Borås och jobba

2009-11-05 @ 12:02:09
URL: http://sandraochanders.webblogg.se/
Postat av: fine

Man tror verkligen att man klarar av mer än man tro, och Red bull och träning - aldrig igen! Taurin och koffein tillsammans kan ge hjärtrytmproblem hos även friska och unga människor, så jag tror definitivt att det var det som hände.



Tack för omtanken vännen. Har precis tittat på Änglar och demoner på laptopen i sängen med mopsvalpen som värmekudde ;)



KRAMAR!

2009-11-05 @ 13:07:56
URL: http://fine.webblogg.se/
Postat av: Johanna

Tror att du kommer att bli en utmärkt barnmorska! Du tänker så bra. Detta om pappan är så sant.Men min karl tog ansvar redan den dagen jag blev gravid med Ted och gör det fortfarande med bravur. Han var ett enormt stöd under min första förlossning. Tacka vet jag min karl! Puss på dig

2009-11-05 @ 20:10:14
URL: http://seluna.blogg.se/
Postat av: Sofia

Det som jag och mina vänner i föräldragruppen är överens om är att förlossningen är en piss i havet jämfört med första månaden hemma. Ingen av oss har tyckt att den tiden varit mysig och härlig. Innan hade man tankar om att det skulle bli jobbigt att vara uppe på nätterna men när bebisen väl kom fick man en rejäl reality check. Barnet kräver 100% av dig dygnet runt den första tiden. Det man tycker har varit jobbiga perioder i ens liv tidigare har nu bleknat i jämförelse.

MEN när min tjej nu är 4 månader har allt vänt och nu är det mest gosigt och jollrigt och jag kan äntligen förstå de som säger "åh bebistiden, passa på å njut!".

2009-11-05 @ 21:07:09
Postat av: Nathalia

Hej hjärtat!

Hoppas att din vecka har varit bra?

Just nu orkar jag ej läsa detta blogginläget :(.

Är så trätt,men i morgon ska jag sätta mig och läsa det ler.

Ps hoppas du ej glömt mitt mailsvar.

Längtar efter ett svar på mina fråger.

Kram till dig från mig.

2009-11-05 @ 21:55:10
URL: http://nathalias.blogg.se/joakimsstoltafru/
Postat av: Nathalia

Hej hjärtat!

Hoppas att din vecka har varit bra?

Just nu orkar jag ej läsa detta blogginläget :(.

Är så trätt,men i morgon ska jag sätta mig och läsa det ler.

Ps hoppas du ej glömt mitt mailsvar.

Längtar efter ett svar på mina fråger.

Kram till dig från mig.

2009-11-05 @ 22:00:11
URL: http://nathalias.blogg.se/joakimsstoltafru/
Postat av: JL

Varför läser du sådana bloggar då ?

2009-11-05 @ 22:00:30
Postat av: sofia

Problemet som jag upplevt och uppfattat det är väl att försäkringskassan inte följer lagen vi sjukskrivningar framför allt! De motiverar beslut med att "graviditet inte är en sjukdom" och nej, det är det inte, MEN enligt lagen är det den NEDSATTA ARBETSFÖRMÅGAN som skall bedömas, och den kan som alla vet vara nedsatt på ett eller annat sätt när man är gravid. Ont i ryggen eller ont i fogarna får man räkna med , ja.. men det kan ju sätta ner arbetsförmågan ändå.. :) Eller när man spyr en gång i timman! (ja jag vet det är ovanligt men jag var med om det) i flera veckor så är man inte särskilt pigg... svårt att tro att man inte skulle godkänna det som sjukskrivning om jag inte varit gravid..... Sedan att försäkringskassans läkare kan sätta sig över läkarens beslut som träffat kvinnan det är en annan sak.... ;)

2009-11-06 @ 08:11:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin